torstai 3. maaliskuuta 2011

Ruokavalio remontti- luonnollinen ruoka vs. jalosteet, sokeri + lisäaineet

“Epämääräisten raaka-aineiden lisäksi päivittäinen ruokamme koostuu erilaisista lisäaineista. Ylen Silminnäkijä -ohjelma paljasti alkuviikosta, että moni elintarvikkeistamme sisältää muun muassa maali-, räjähde-, pesuaine-, ja kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä lisäaineita. Jopa pyykinpesuaineessa fosfaatittomuutta käytetään myyntivalttina, mutta ruoassamme se saa levätä rauhassa..."

- Outi Pippuri, 24.2.2011, Taloussanomat

Kuvalähde:





Ajattelin tehdä pienen experimentin eli kokeilun. Itselläni. Olen jo pitkään haudutellut ajatusta, että pitääkseni parempaa huolta itsestäni, rukkaisin ruokavaliotani edelleen perinteisempään ja elimistöä kunnioittavampaan suuntaan.


Elimistöä kuormittava vieras- ja lisäainekuorma on nykyisin suuri (mm. elintarviketeollisuus, vaateteollisuus, saasteet), ja näiden aineiden on arvioitu vaikuttavan arvaamattomasti mm. hormoni- ja välittäjäainetoimintaan. Vaikka lisäaineet ovatkin tutkimuksissa osoitettu ns. riittävän “turvallisiksi” että niitä voidaan laillisesti käyttää, tutkimuksia lisäaineiden yhteisvaikutuksista ei juurikaan ole. Tuotteissa kuitenkin usein käytetään lukuisia eri lisäaineita, ja keskivertokuluttajan ateriakokonaisuus saattaa sisältää monia erilaisia teollisesti käsiteltyjä ja muunneltuja ruokia. Lisäaineiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia erityisesti pitkäaikaisessa käytössä. Lisäaineilla on toki tarpeellisiakin tehtäviä mm. säilyyvyyden takaajina, mutta tosiasia on, että teollisuudessa niitä käytetään varsin runsaalla kädellä myös “ei välttämättömiin” tarkoituksiin, kuten korvaamaan raaka-aineita edullisemmilla täyteaineilla mm. hunaja, ja muuttamaan tuotteen ominaisuuksia houkuttelevampaan suuntaan esim. väriaineilla vrt. lihan värjääminen. Aikoinaan elin vuosia askeettisesti sokerittomalla/vähähiilihydraattisella ja lisäaineettomalla dieetillä (joka tosin oli silloin jo enemmänkin valitsemani ja ilolla vaalimani elämäntapa) ja koin itseni kokonaisvaltaisesti elinvoimaisemmaksi ja terveemmäksi. Yleisestikin ottaen länsimainen ravinto on suurena tekijänä vaikuttamassa kroonisiin tulehdus- ja elintapasairauksiin.


Kuvalähde:


Tällainen kokeilu ei siis ole minulle uutta. Aikoinaan ruokavaliomuutoksen myötä vointini todella oli parempi. Tosin myös stressillä on valtava vaikutus hyvinvointiin, joten aivan yksiulotteinen ravinnon vaikutus terveyteen ei ole. Sanotaan, että heikko ravitsemus pitää yllä elimistön hapetusstressitilaa, ja toisaalta on tutkittu että stressaantunut ihminen lankeaa helposti syömään epäterveellisesti rasvaista ja energiapitoista ruokaa. Toisaalta ruoan sekä elintapojen jatkuva kontrollointiyritys esim. ortoreksia, voi pahimmillaan johtaa hirvittävään stressiin ja syyllisyyteen, mikä puolestaan ei missään nimessä ole tavoiteltavaa tai terveellistä. Ja vaikka eläisi "täydellisesti" terveysopusten ja suositusten mukaan elimistö saattaa siitä huolimatta lähettää vakavia hätäsignaaleja- tällöin syynä saattavat olla esim. ulkoiset stressitekijät, kuten vaikeat sisäilmaongelmat tai ratkaisemattomat hankaluudet työelämässä tai ihmissuhteissa, jotka laittavat kehon ja psyyken koetukselle ja aktivoivat perimän kompastuskiviä, ja joita edelleen esimerkiksi oma vaativuus, tunnollisuus tai riittämättömyyden tunne hankaloittavat. Tässä edellä siis vain joitain tutkimusten ja kirjallisuuden tukemia yhteyksiä psyyken, ravinnon ja terveyden välillä. Erityisesti stressin ja ravinnon välinen yhteys onkin moniulotteinen juttu, joka koskee ihmistä kokonaisuutena psyykkisfyysisenä ja sosiaalisena olentona, ja jonka eri ulottuvuuksista voisi puhua pitkään.

Niinpä aionkin nyt kuitenkin kokeilla tätä samaa reseptiä uudelleen- lisäaineiden ja sokerin leikkaamista ravinnosta ja entistä rennommalla otteella kaiken muun hyvän ruoan lisäämistä sekä tietysti aion ottaa säännölliset rentoutusharjoitukset kehiin- ihan nyt uteliaisuudesta mutta myös kehon tarpeista lähtien. Ravitsemukseni on kotikutoisen monipuolinen jo nyt- eineksiä en syö edelleenkään vaan valmistan ruoat leipiä ja myslejä myöten itse (ruoka-allergioidenikin vuoksi), maustamiseen käytän lähinnä hunajaa, suolaa, mustapippuria, sipuleita sekä kuivattuja ja tuoreita yrttejä, joten merkittävin lisäaineiden lähde ovatkin irtokarkit (varsinaisia lisäainepommeja!). Hyvästi siis karamellit - ja samalla stoppi myös sokerille. Tervetuloa ravintotiheämpi ruoka ja entistä runsaammin kasviksia, marjoja ja hedelmiä, joiden bioaktiiviset ominaisuudet ja antioksidantit ylläpitävät ja kohentavat terveyttä. Täysin nollalinjalle lisäaineiden suhteen tuskin pystyn- enkä pyrikään, koska aion edelleen syödä mm. maustamatonta jogurttia sekä juustoa saadakseni riittävästi kalsiumia, mutta vähennys tulee kuitenkin olemaan tuntuva ja varmasti alkuun henkisesti sekä fyysisesti hankala ottaen huomioon satunnaisen herkuttelunhimoni. Lisäaineet vaikuttanevat yksilöllisesti, mutta saahan tästä jonkinlaista suuntaa niiden vaikutuksesta. Raportoin silloin tällöin, luultavasti n. viikon välein, millaisia muutoksia voinnissani mahdollisesti huomaan ja uskonkin että kokeilun raportointi kannustanee itseäni pysymään kurissa viekkailta houkutuksilta pidemmän aikaa! Murusen kera päätettiinkin nyt viikonloppuna  kokeilla taikoa kaksi ihan kunnon ateriakokonaisuutta meille täysin uusilla resepteillä (juuri nyt yritetään selailla reseptikirjoja), ja mietin, että voisin seuraavan viikon kokeilla samaa- keittiönhengettärenä ideoiden ja loihtien itse jotain ihan uusia juttuja. Lainasin sivukirjastosta jo yhden lupaavan reseptikirjan.

Myös eräs tuttavani juuri eilen kertoi jättäneensä lisäaineruoat, einekset, sokerin sekä valkoisen viljan, ja päässeensä näillä eväillä eroon varsinaisesta lääkearsenaalista sekä lääkkeiden aiheuttamista lukuisista sivuoireista!

Kuvalähde:
Lukemista:


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti