maanantai 4. kesäkuuta 2012

Mmmm... Monipuolinen mustaherukka!

  
  
Mustaherukan lehtiä odottamassa hiostusta ja kuivausta
Kuva/picture: Satu



Mustaherukanlehdet salaattina 


Erityisesti nuoret mustaherukan lehdet sopivat salaattiin ja maistuvat mainiolta juustoleivän päällä. Juuri yksi päivä villiyrttien keruuretkeltä nälkäisenä palatessani pistin pötyä pöytään ja ladoin leivän päälle mustaherukanlehtiä- ai että oli hurmiollisen hyvää! Leipää ja lehteä mutustellessani sain ajatuksen, että mustaherukan monipuolisuudesta on saatava ehdottomasti blogiin juttu, joten here we go, mustaherukan valtit eivät siis suinkaan lopu tähän ensimmäiseen kappaleeseen!

 
Mustaherukanlehdet levitteissä ja viilikastikkeissa 


Lisää mustaherukan lehtiä esim. itsetehtyyn yrttilevitteeseen, jossa: 1 osa kylmäpuristettua kasviöljyä 1 osa voita 1 osa vettä ja vähän suolaa. Itsetehdyn levitteen voit myös maustaa makusi mukaan tuoreilla yrteillä, kurkumalla, mustapippurilla, valkosipulilla, chilillä jne. Mahtavan maukasta vastapaistetun sämpylän päällä!

Tai kokeile yrttiviilikastiketta, jossa sekoitat mustaherukkasilppua kermaviiliin. Ihana makuyhdistelmä, jonka opin Henriette Kressin yrttiuutekurssilla. Mustaherukan sijaan voit myös silputa kermaviiliin pienen ruukun tuoretta basilikaa.


Mustaherukanlehdet viherjauheissa


Kuivata mustaherukan lehtiä myös ravintopitoisia viherjauheita varten. Kuivauksen jälkeen jauha lehdet esim. tehosekoittimessa tai pussissa käsissäsi hankaamalla. Viherjauheet lisäävät leipomusten ja kotiruoan kivennäisainemäärää. Viherjauheeseen sopivat myös valko-, puna- ja viherherukoiden lehdet.


Mustaherukanlehdet juomana 


Mustaherukanlehdistä valmistettu Louhisaaren juoma kuuluu parhaisiin lapsuuden kesämuistoihin. Louhisaarenjuomareseptejä on useita, kts. esim. tämä. Mustaherukan marjoista saa myös maittavaa flunssanestomehua, joka  keskitalvenaikaan maustetaan lämmittävin maustein glögiksi. 


Mustaherukanlehdet teenä


Mustaherukanlehtitee on todella hyvää. Teetä voi valmistaa mustaherukan kaikista osista, nuorista versoista, kukista sekä lehdistä kaarnaa ja silmuja unohtamatta (kevätleikkuiden yhteydessä hyödynnä siis leikatuista oksista silmut ja latvukset, mutta älä poimi syksyllä uusia oksaversoja). Aromaattisimmillaan lehdet ovat juhannuksen tienoon jälkeen.

Lisää tuoreen lehti/silmu/kaarnasilpun päälle vettä ja hauduta (1-2 tl kuivattuja tai tuoreita lehtiä per teekupponen). Viiden minuutin haudutus riittää.

Ensisijaisesti mustaherukanlehdet toimivat teessä hiostettuina, mutta myös kuivatut lehdet käyvät. Mausta tee vaikkapa kuivatuilla omenarenkailla tai kirsikoilla. Muita hyviä teeaineksia ja mustaherukan kavereita teesekoituksissa ovat vadelman- ja karhunvatukan lehdet, maitohorsman ja ruusun lehdet sekä terälehdet, mesiangervon kukinnot ja lehdet, sekä pihlajan-, mesimarjan ja lillukan lehdet. 


Mustaherukkahoidot ja kylvyt 


Mustaherukka tuoksuu pihkaisan hyvältä, syynä tähän ovat lehdessä sijaitsevat hartsipisarat (nystyt). Kansanparannuksessa mustaherukka kylvyin on hoidettu nivel- ja selkärankaoireita. Mustaherukkaa kutsutaankin kihtimarjaksi ja sitä suositellaankin käytettäväksi päivittäin mehuna tai marjoina.

Mustaherukkateetä voi nauttia 1-3- kuppia päivässä nivelvaivoihin, ripuliin ja allergioihin.

Mustaherukan lehtiä kannattaa kerätä talven hoitojen varalle ja säilöä hiustamalla, kuivaamalla sekä pakastamalla. 


Mustaherukkauute 


Lehdet laitetaan kattilaan ja lisätään vettä juuri sen verran että lehdet peittyvät. Aseta päälle paino, vaikkapa jokin puhdas lasiastia. Anna lehtien hautua 3-5 h kuumassa vedessä. Käytä valmista uutetta juomana tai tuoksua tuomaan jalkakylpy- ja kylpyveteen taikka hiushuuhteisiin. Voit myös pakastaa uutteen (joko lehtien kanssa tai siivilöitynä), tai piristää saunan ilmaa uuteeseen kastetulla vanutupolla. Uutteen voi valmistaa joko kuivatuista tai tuoreista lehdistä. 


Mustaherukan marjat 


Mustaherukan marjat ovat makoisimmillaan syyskuun puolella: Silloin kun saunajäähyllä hiivit poimimaan oman puutarhan pensaista niitä vihoviimeisiä viileän makeita marjoja. Unohduttuasi nautiskelemaan herukoista olet pian kohmeisin varpain. Marjat sopivat pirteisiin pirtelöihin. Ne ovat ehdottomasti omaa voimaruokaani. Mahtava makuyhdistelmä on kauraleseistä keitetty kaurapuuro pakasteesta otettujen mustaherukoiden ja rucolalla sekä juustolla päällystetyn leivän kera. Maanläheistä voimaruokaa! Pakastettu mehu on herkullista sorbetin tai mehujäänkorviketta lusikoituna ja marjat maistuvat myös puolijäisinä hunajan kera. 

Mustaherukan vaikuttavat aineet


Marjat sisältävät mm. flavonoideja, A- ja C-vitamiineja (3-4 x enemmän kuin appelsiinissa), solukalvoja suojaavaa E-vitamiinia, parkkiaineita ja kaliumia.

Lehti sisältää mm. C-vitamiinia, haihtuvia öljyjä, parkkiaineita sekä etenkin nuorille hedelmällisessä iässä oleville naisille tärkeää foolihappoa (elimistön hyvät foolihappovarastot ehkäisevät raskaudenaikaista sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä).


Mustaherukkatyttönne
Satu


Lue lisää mustaherukasta esim. 

Yrttiterapeutti Henriette Kressin hyvästä kirjasta: Käytännön lääkekasvit.
Toivo Rautavaaran: Mihin kasvimme kelpaavat ja Terveysteetä luonnonkasveista

 
Mustaherukan hartsinystyt
Kuva/picture: Satu


Mustaherukan kukat ja metsien terveyspoliisi muurahainen
Kuva/picture: Satu


3 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tekstistä!😊 Jäin miettimään, että miten lehdistä valmistettu uute vaikuttaa hiuksiin ja ihoon? Ja voiko sitä säilöä ihan huoneenlämmössä? Mielelläni kokeilisin tehdä, teetä kokeilin tänään ja oli minun makuuni. ❤

    VastaaPoista
  2. Hei! Sitä mietin, onko sillä väliä, mihin aikaan kesästä lehtiä kerää? Voiko näin elokuun alussa vielä kerätä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kysyn samaa :D itte kyllä keräilen

      Poista