tiistai 2. lokakuuta 2012

Puutarhasta rohtoja ja ruokaa: Osa IV, Voimarohto Valkosipuli



Syyskuun päivinä valo on ollut mitä kauneinta seuraa.
Aurinko ei enää lämmitä, mutta valo on lämmin, kullankeltainen ja 
se tunkeutuu silmäluomien lomasta tajuntaan. 

Ilman kuulaus tuoksuu ja tuntuu hyvältä iholla, mutta samalla jokin onnellinen haikeus tuntuu sisälläni.
Eräänä päivänä näin satoja kurkia matkallaan kohti etelää jopa Afrikkaan ja Etelä-Aasiaan saakka. Huiskutin ja toivoin hyvää ja turvallista matkaa.




Puutarhani on ollut retuperällä koko kesän.
Rakkaus on kuljettanut minua uusiin paikkoihin ja seikkailuihin, 
joten puutarhanhoito jäi tänä kesänä vähemmälle.

Talven aikana suunnittelen uudelleen koko puutarhan, ja sijoittelen yrttitarhan ja kukkapenkit uudelleen. Kahdeksan omenapuutani ovat juurevina ja runsassatoisina paikoillaan, 
mutta herukkapensaat saavat kyllä kyytiä!

Haluatko kuulla lisää?
Ehkä voisin jakaa tämän puutarhaprojektin täällä blogissa.

Kyllä tänä kesänä jokin onnistui oikein hyvin ilman hoitoakin.

Nimittäin talvivalkosipuli! Kansanrohto, voimaruoka.


Meidän talvivalkosipuli, Alexandra, on kotoisin Siperiasta ja sen 
kynnet ovat tavallista valkosipulia suuremmat ja maukkaammat. Joskus vuosia, vuosia sitten äitini osti yhden talvivalkosipulin pariskunnalta, joka kasvatti niitä, mutta eivät enää vanhuuttaan jaksaneet.
Siitä yhdestä sipulista on vuosien saatossa saatu runsas sato. Veljeni viljelemät Niittymäen talvivalkosipulit ovat tätä samaa sukua.

Kasvatus
Kuva / Picture: http://weheartit.com/entry/33868453/via/joknows

Valkosipulinkynnet istutetaan syksyllä eriteltyinä ja yksitellen maahan ja niiden annetaan talvehtia koko talven, kesän yli, aina syksyyn saakka. Sitten vihdoin valkosipulit nostetaan ylös. Yhdestä valkosipulinkynnestä on kasvanut kokonainen muheva valkosipuli isoine kynsineen!

Mullat karistellaan pois ja valkosipulit nostetaan nipuissa kuivumaan suojaisaan ja ilmavaan paikkaan.
Yläpuolella oleva kuva on otettu ensimmäisen kuivatuksen jälkeen kuorituista valkosipuleista, jotka laitetaan vielä uudelleen kuivamaan esim. uunin pankolle. Tämän jälkeen kynnet erotellaan ja istutetaan uudelleen kasvattamaan satoa. Maahan lisätään runsaasti kompostia sekä kalkkia tai tuhkaa. Multa saa olla muhevaa ja kasvupaikka lämmin.


Satoa saa lisättyä myös ilmasipuleista. Kun pikkiriikkisen ilmasipulin istuttaa maahan, siitä kasvaa yksi kynsi. Kun tämän kynnen jälleen istuttaa maahan, siitä kasvaa kokonainen usean kynnen valkosipuli.

Voimarohdos

Valkosipuli on perinteinen kansanlääkinnällinen rohdoskasvi laajalti maailman eri kulttuureissa.
Valkosipulin on uskottu ehkäisevän, hidastavan ja parantavan vakaviakin sairauksia kuten syöpää. Uudemmat tutkimukset kertovat valkosipulilla olevan antibakteerisia sekä sienitauteja torjuvia vaikutuksia. Se alentaa kolesterolia ja sillä voi olla verta ohentavia vaikutuksia. Valkosipulista on kirjoittu jo paljon, joten en ala uudelleen kirjoittamaan kaikkea. Voit lukea vaikuttavat aineet ja tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa lisää esim. täältä

Kuva / Picture: http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkosipuli

Monet käyttävät valkosipulia flunssalääkkeenä sekä parantamaan tulehduksia. Kemikaalicocktail-blogissa on hauska lista lukijoiden vinkkejä valkosipulin käyttöön ja varoituksia valkosipulinkynnen vaikutuksista suoraan iholla. Valkosipuli voi muutenkin aiheuttaa allergisia oireita herkimmille.

Äitini kertoo usein tarinoita omasta lapsuudestaan ja siitä kuinka Vanha kansa paransi itseään.
Äiti muistaa tarkasti kuinka papparaiset paranivat ja he seisoivat vankasti hoitometodiensa takana.
Niinpä mm. tätä vanhankansan "syöpälääkettä" on nautittu myös meillä kotona, kun äidillä todettiin syöpä. Se voitettiin, mutta mikä sitten vihdoin ja viimein syövän kukisti, on hämärän peitossa.
Syöpä kun oli jo siinä vaiheessa ettei oikein mitään pystynyt tekemään.

Joka aamuinen Isoisän Valkosipulijuoma

Laita juomalasiin
1 kananmuna
1 - 3 valkosipulinkynttä puristettuna (suosittelen luomua tai itse kasvatettua)
Kaada päälle porkkanamehua (porkkana-ananasmehu hyvää, ei marjamehuja)
Sekoita hyvin ja kulauta alas.

Juoman voi tehdä myös tuplana tai triplana.

Isoisä opasti myös pitämään hyvää yleiskuntoa yllä, nukkumaan mahdollisimman viileässä 
ja syömään paljon persiljaa.


Sellaista tietoa ja uskomuksia tällä kertaa valkosipulista. Vielä pitää ennättää istuttaa talvivalkosipulit maahan, niin saadaan ensi syksynäkin satoa!

Syksy on kuplivaa luovuuden aikaa. Muistetaanhan nauttia myös siitä!
Johanna


Kuvat / Pictures: Johanna

Lähteet:
http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=2170586
http://www.biomed.fi/reseptit/178
http://ruohikolla.blogspot.fi/2007/10/uutta-tietoa-valkosipulin.html


2 kommenttia:

  1. Oi näitä talvivalkosipuleja pitäisikin istuttaa. Eivät tosin taida enää tälle syksylle ehtiä, mutta vuoden kuluttua.
    Ja puutarhasi uudistusta olisi TOSI kiva seurata tällä palstalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat talvivalkosipulit ovat olleet todella hyviä! Vesi herahtaa kielelle, kun tuoksuvat niin hyville. Eivät ole yhtään kitkeriä. Nestettä valuu leikatessa runsaasti, ovat jotenkin paljon maukkaampia kuin kaupan kuivakkaat ja usein kitkerät valkosipulit. Kannattaa ehdottomasti istuttaa omaan puutarhaan, ihan vaikka muutama ensi alkuun ja omaksi tarpeeksi. Jännä kyllä nähdä miten tämä puutarhaprojekti lähtee etenemään. Ostin jo ruusupensaan taimia alennusmyynnistä ja istutin valeeseen odottamaan kevättä. Peittelin hyvin lehdillä ja harsolla. Toivottavasti säilyvät talven yli! Lämmöllä, Johanna / Kuu Yrttitarhassa

      Poista